Pygmalion etkisi veya Rosenthal etkisi, yüksek beklentilerin belirli bir alanda performansın artmasına yol açtığı psikolojik bir olgudur. Efekt, yarattığı mükemmel güzellikteki heykele çok aşık olan ve heykelin canlandığı heykeltıraş olan Yunan efsanesi Pygmalion’dan geliyor.
Psikologlar Robert Rosenthal ve Lenore Jacobson, Pygmalion in the Classroom adlı kitaplarında, öğretmenlerin öğrencilerinden beklentilerinin öğrencilerin performansını etkilediği fikrini geliştirerek efsaneden bir şeyler ödünç aldılar.
Rosenthal ve Jacobson, yüksek beklentilerin daha iyi performansa yol açtığını ve düşük beklentilerin daha kötü sonuçlara yol açtığını, her ikisinin de kendini gerçekleştiren kehanete yol açtığını savundu. Pygmalion etkisine göre, beklentilerin hedefleri olumlu etiketlerini içselleştirir ve olumlu etiketlere sahip olanlar buna göre başarılı olur; düşük beklentiler durumunda benzer bir süreç ters yönde çalışır. Pygmalion etkisinin arkasındaki fikir, liderin takipçinin performansına ilişkin beklentisini artırmanın daha iyi takipçi performansı ile sonuçlanacağıdır. Sosyolojide, etki genellikle eğitim ve sosyal sınıfla ilgili olarak belirtilir.