Amk gibi gazete markası, Rocco gibi Lollipop markasının hayatta kalabildiği bu ortamda Marka stratejisi üzerine bir blog yazısı ne kadar işe yarar tartışılır ama yine de yazalım 😉
Marka Stratejisi Nedir?
Marka stratejisi, şirketinizin karakterinin tanımlanabilir olmasını sağlayan kombine bileşenlerini kapsayan net uzun vadeli hedefleri olan bir plandır.
İyi tanımlanmış ve yürütülen bir marka stratejisi, bir işletmenin tüm yönlerini etkiler ve doğrudan tüketici ihtiyaçlarına, duygularına ve rekabetçi ortamlara bağlıdır.
Öncelikle, marka stratejisi hakkındaki en büyük yanılgıyı temizleyelim: Markanız ürününüz, logonuz, web siteniz veya adınız değil.
Aslında, markanız bundan çok daha fazlası -,soyut olmayan şeyler. Güçlü ve vasat markaları birbirinden ayıran tanımlaması zorr bir his.
Kapsamlı bir Markalaşma Stratejisi için Bileşen
1. Amaç
“Her marka bir vaat verir. Ancak, tüketici güveninin düşük olduğu ve bütçe bilincinin yüksek olduğu bir pazarda, bir markayı bir diğerinden ayıran, sadece bir vaat değil tanımlayıcı bir amaç taşıması” der Allen Adamson , (Landor Associates-Kuzey Amerika bölge marka danışmanlığı ve tasarım şirketi.)
İşletmenizin amacını nasıl tanımlayabilirsiniz? İş Stratejisi Insider’a göre , amaç iki şekilde görülebilir:
Fonksiyonel: Bu kavram, başarının değerlendirilmesinin kısa süreli/hemen ve ticari nedenlerle ele alınmasına odaklanır – ör: işin amacı para kazanmaktır.
Kasten: Bu kavram, para kazanma ve dünyadaki iyi şeyleri yapma yeteneği ile ilgili olarak başarıya odaklanır.
Para kazanmak öncelikli olmakla birlikte, yalnızca bu kavram altında faaliyet göstermek markanızı sektörünüzdeki diğerlerinden ayırmak için pek işe yaramaz.
2) Tutarlılık
Tutarlılığın anahtarı, markanızla ilgili olmayan veya markanızı geliştirmeyen şeylerden bahsetmekten kaçınmaktır. İşletmenizin Facebook Sayfasına yeni bir fotoğraf ekledi ? Şirketiniz için ne anlama geliyor? Mesajınız ile uyumlu mu, yoksa sadece açıkçası, takipçilerinizin kafasını karıştıracak bir şey miydi?
Markanızın üzerinde durması gereken bir platform sağlamak için, tüm mesajlarınızın uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Nihayetinde, tutarlılık, müşteri sadakatini artıran marka bilinirliğine katkıda bulunur.
İşinizdeki birbiriyle bağlantısız parçaları bir araya getirmeye çalışan potansiyel müşterileri zorlamaktan kaçınmak için bir stil rehberi oluşturmanın avantajlarını değerlendirin. Bir stil kılavuzu,belirli ürünleri veya hizmetleri konumlandırmak için kullanacağınız renk düzeninden firmanızın ses tonuna her şeyi kapsayabilir.
Bu düşünceleri tanımlamak ve üzerinde uzlaşmak çin zaman ayırmak, markanız bir bütün olarak fayda sağlayacaktır.
3) Duygu
Müşteriler her zaman rasyonel değildir.
Başka bir ucuz, eşit derecede iyi bir motosiklet satın almak yerine, bir Harley için binlerce dolar daha fazla ödeyen kişiyi nasıl açıklarsınız? Orada bir yerde duygusal bir ses var: “Bir Harley al.”
Niye ya? İnsanlarda ilişki kurmak için doğuştan gelen bir istek var. Psikolog Roy Baumeister ve Mark Leary’den yapılan araştırmalar, bu ihtiyacı “ aidiyet hipotezinde ” en iyi şekilde tanımlamaktadır: “İnsanlar, başkalarıyla yakın hissetmek için temel bir psikolojik gereksinime sahiptir ve yakın ilişkilerden gelen güçlü bağlar, insan davranışının önemli bir kısmıdır. “
Aidiyet – sevgi, şefkat ve grupların bir parçası olma ihtiyacı – Maslow’un farklı insan ihtiyaçlarını kategorize etmeyi amaçlayan ihtiyaçların hiyerarşisinin tam ortasına düşer.
Müşterilerinizle daha derin, daha duygusal bir düzeyde bağlantı kurmanın bir yolunu bulun. Onlara huzur veriyor musunuz? Onları ailenin bir parçası gibi hissettiriyor musunuz? Hayatı kolaylaştırıyor musun? İlişkinizi güçlendirmek ve sadakatinizi güçlendirmek için bunlar gibi duygusal tetikleyiciler kullanın.
4) Esneklik
The secret? Flexibility.
Bu hızlı değişen dünyada, pazarlamacılar hala yararlı ve alakalı kalmak için esnek olmalıdır. Artı tarafta, bu, kampanyalarınızda yaratıcı olmak için özgür bırakır.
Esnekken aynı zamanda nasıl tutarlı olabilirim? diye soruyorsanız; Tutarlılık, markanız için standardı belirlemeyi hedeflerken, esneklik, ilgi uyandıran ayarlamalar yapmanızı ve yaklaşımınızı rakiplerinizden ayırt etmenizi sağlar.
Etkili kimlik programları, tanımlanabilir olmak için yeterli tutarlılık gerektirir, ama işleri taze ve insani tutmak için yeterli çeşitlilik de olmalıdır” diyor Peopledesign Başkanı Kevin Budelmann.
Eski taktikleriniz artık çalışmıyorsa, değişmekten korkmayın. Geçmişte çalışması, şimdi çalışacağı anlamına gelmez.
Takipçilerinizi yeni yollarla kullanma fırsatı yakalayın. Markanızın yapabileceği bazı kullanıma hazır ortaklıklar var mı? Ürününüzle ilgili hiç vurgulanmadığınız özellikler var mı? Yeni müşterilerle bağlantı kurmak ve eskilerine size neden sevdiklerini hatırlatmak için bunları kullanın.
5) Çalışan Katılımı
Marka bilinirliği oluşturmak istiyorsanız, tutarlılık duygusu kazanmak önemlidir. Bir stil rehberi, uyumlu bir dijital deneyim elde etmenize yardımcı olabilirken, çalışanlarınızla müşterileriyle nasıl iletişim kuracakları ve markayı nasıl temsil ettikleri konusunda fikir sahibi olmaları önemlidir.
Eğer markanız heyecanlı ve heyecanlı bir şekilde Twitter’da etkileşimde iken yapılırsa, bir müşteri aradığında huysuz, monoton bir temsilci ile görüşmüşse bu anlamlı olmazdı, değil mi?
6) Sadakat
Zaten sizi, şirketinizi ve markanızı seven insanlar varsa, bu sevgileri için onları ödüllendirin.
Bu müşteriler sizin hakkınızda yazmak için zaman ayırırlar, arkadaşlarına sizi anlatırlar ve marka elçileri olarak hareket ederler. Bu kişilere ait sadakati işlemek, daha fazla geri dönen müşteri ve işletmeniz için daha fazla kâr demektir.
Bazen, sadece bir teşekkür yeterlidir. Diğer zamanlarda, biraz daha fazlası daha iyidir. Onlara kişiselleştirilmiş bir mektup yazın. Bir inceleme yazmasını isteyin ve bunları web sitenizde öne çıkarın. (Ya da yukarıdakilerin hepsi!)
Sadakat, özellikle satış organizasyonunuzu destekliyorsanız, her marka stratejisinin kritik bir parçasıdır. Günün sonunda, siz ve mevcut müşterileriniz arasındaki pozitif ilişkiyi vurgulamak, potansiyel müşterilerin sizinle iş yapmayı seçtikleri takdirde bekleyebilecekleri sesi belirler.
7) Rekabet Bilinci
Rekabetinizi kendi stratejinizi geliştirmek ve genel markanızda daha fazla değer yaratmak için bir meydan okuma olarak ele alın. Aynı alandasınız ve aynı müşterilere gidiyorsunuz, ne yaptıklarını izleyin.
Bazı taktikleri başarılı mı? Bazıları başarısız mı? Marka konumunuzu, şirketinizi daha iyi yapma adına onların deneyimlerini kullanarak iyileştirin.
Önemli olan bir nokta, onların sizin her hareketinizi dikte etmenize izin vermemektir. Çünkü aynı ürünleri veya servisleri sunsanız da, pazarda markanız benzersiz olduğu için varsınızdır. Rakibin yaptığı her şeyi taklit ederseniz bu farklılığı kaybedersiniz.