Whatsapp iş dünyasındakiler için artık teklif, doküman ve sunumların gönderildiği ve garip karşılanmadığı bir yer haline dönüştü. Ben hala garip karşılıyorum. Alt konuşmada “gelirken iki süt alır mısın aşkım” veya “aloo nabıooon kankaa” yazan mesajların 2 satır üstünde direktörünüzle veya müşteriyle ciddi konuşmaya çalışmanın beyninize bindirdiği geçiş yüküne ve olası kazalara yol açmaya sebebiyet veriyorsunuz.
Bir çok durumun gereksize yakınsallıştığın ispati bir çok Whatsapp grubu kuruluyor, davet ediliyorsunuz, çıksanız ayrı dert çıkmasanız ayrı dert.
Whatsapp’ın İş Dünyasında Yer Bulmasının Tarihçesi
Whatsapp kişisel mesajlaşma aracı olarak başladı. Beyin buna göre evrildi. Daha sonra bir müşteri bir yönetici whatsapp üzerinden işle ilgili soru sordu. Satıcı veya çalışan o anda boşluğuna geldi, ya da itiraz edemedi oradan cevap verdi ve bu hızlı bir şekilde yayıldı. Desem de inanmayın 🙂 Bilmiyorum ama bunun aksini ispatlayacak bir görüş de bulamazsınız 🙂
Kurumsal İletişim yöntemi
IT altyapılarının yıllarca oturmuş mesajlaşma sistemi e-postadır. Bunların yedeklerini alabilirler, yedeklerden geri dönebilirler ve eposta özelinde geliştirilen bir çok kurumsal çözümü iş akışlarını iyileştirmek için kullanabilirler. Ör: Epostaların içinde geriye doğru arama yapıp kanuna veya müşteriye karşı arşiv veya diğer yükümlülüklerini getirebilirler.
İş Dünyası ile Kişisel dünyayı ayırmak
“Dinlenmeden çalışan birini gösterin, kendisine ve firmasına zarar veren birisini göstereyim”
– Atasözlerine katılması için öneri
Beynimizin ve vücudumuzun tam şekilde çalışması için iş ve gerçek dünyayı ayırmanıza ihtiyacınız var. Daha verimli olmanız da bundan geçiyor. Dinlenmeli uyumalı hobilerinize vakit ayırmalı ve işinizde devam etmenizi sağlayacak esi vermelisiniz.
Whatsapp kişisel bir olay gibi başladığından ben olayı, her türlü iş konuşmasının sürekli evde yapılmasına benzetiyorum. Evde sürekli misaif ağırlar ve sürekli ağırladığınız misafirlerle iş konuşur musunuz?
İş için iletişim platformuyla kişisel iş platformunu ayırmak beyninizde kompartize etmek, beyninize daha iyi adaptasyon şansı tanıyacaktır. Uzmanların dediği, beynin yapılacak işe daha hızlı adaptasyonunu sağlayacak “yatak odasını uyumak için kullanın, çalışma masanızda yemek yemeyin, yemek masasında kitap okumayın vb vb” gibi tavsiyelerin benzerini de ben burada vereceğim. Beyninize işle kişiseli ayırmasını kolaylaştırın.
E-posta çok old stayl yeaaa
Slack, teams vb gibi bir çok platform, dinamik iletişim platformu sunuyor. Arşivlenmesine gerek duymadığınız işle ilgili konuşmaları böyle platformlarda da gerçekleştirebilirsiniz.