Carousel, sigara gibi. Zararlı olduğunu kaynaklar söylüyor, ama arkadaşlarınızda, baktığınız kimselerde görüyorsunuz canınız çekiyor.
Dışarıda popüleritesi gittikçe azalsa da, ülkemizde haber sitelerinde ve eticaret sitelerinde hala yaygın bir şekilde kullanılıyor.
Carousel bağımlısı kimselere, Baymard enstitüsü’nün yazısında okuduğum gözetmeleri gereken UX kurallarını paylaşıyorum. İlla yapacaksanız bari sigara odasında için, ve durakta açık alanda da içmeyin 🙂
Carousel gerçekten zararlı mı?
Carousel, bir yöntem olarak kısıtlı alanda dikkat çekici şekilde içerik paylaşmanın yöntemlerinden birisi, ancak gerek kullanıcının pil ömrüne gerek site yavaşlığına pozitif katkıda bulunmuyor.
Bunun yanı sıra mobilde, desktopun aksine mouse u üzerine sürüklemeye ilişkin bir teknik kullanılamıyor.Bu da kullanılabilirlilik problemlerinden sadece birisi. Kullanıcının dikkati dağınık oluyor, linkleme doğru yapılmamış oluyor vb vb.
Carousel in alternatifi ne?
Carousel yerine, statik içeriklerinizi, öne çıkan kategorilerle birlikte dağılmış şekilde ana sayfada kullanın.
Anladık, sen o zaman şuradan bir paket Carousel ver
Tamam, carousel koyacaksanız şunlara dikkat edin:
- Slayt sıralamasını dikkatli seçin: Tüm kullanıcılar tüm slaytların geçmesini bekler gibi düşünmeyin, hangi sırada hangi içeriğin görünmesine karar verin. Bazen kullanıcılar ilk slaytın dönmesini bile beklemeyeceklerdir.
- İlgili içeriğe gidişin tek yöntemi carousel olmasın. Birkaç kampanya varsa ve bunları carousel e dizdiyseniz, bu kampanyalar sadece carouselde gözüküyorsa, çok büyük ihtimalle ziyaretçiler bir veya bir kaçını görmeyecektir. O yüzden başka yerde de statik olarak listeleyin, linklerini verin.
- Slayt Kontroller net olarak gözükmeli. Kullanıcı bir sonraki slaytları kullanıcı kendisinin görebileceğini bilmeli.
- Otomatik Slayt geçişi çok hızlı veya çok yavaş olmamalı. Çok hızlı ise içerik kaçırılabilir, yavaşsa kullanıcılar bir sonraki slaytı beklemez.
- Masaüstü siteler için otomatik geçiş, mouse üzerine gelince durmalı. Maalesef mobilde böyle bir seçenek yok.
- Kullanıcı carousel ile etkileşime geçtikten sonra otomatik rotasyon tamamen durmalı. Etkileşim mouseun üzerine gelmesi değil. İlgili slayta tıklamıştır, ok düğmelerini kullanmıştır, slaytı parmağıyla sola çekmiştir vb. Bu durumda otomatik rotasyon sona ermeli ve tekrar başlamamalı.
- Carousel mobil eylemleri desteklemeli. Parmağımızın kaydır, dokun vb gibi hareketlerinden mobildeki alıştığımız özellikleri carousel in kendi içinde de desteklenmelidir. Mobil kullanıcı, ok yönüne basmaktan ziyade, parmağıyla çekme hareketini yapmak isteyecektir.
- Slayt metinleri okunabilir olmalı. Mobilde de, masaüstünde kullanılan slaytların kullanılması, masaüstünde görünebilir metinlerin, mobilde zor okunması anlamına gelebilir.
- Carousel slaytları çabuk çağrılmalıdır. Kullanıcı sabırsızdır, o yüzden bir çok imajı arka arkaya koyduğunuz bir carouselin tam çağrılmasını beklemez. İmajları optimize edin, doğru görsel tipini veya medya tipini seçtiğinizden emin olun.
Carousel bağımlısı arkadaşlarla paylaşılması gereken başka ipucu olması gerektiğine inanıyorsanız, veya “Merhaba ben Tolga. Ben bir carousel bağımlısıyım” demek isterseniz, yorum kısmı sizi bekler 🙂