Etkileşim tasarımı basitçe, kullanıcılar ve ürünler arasındaki etkileşimin tasarımıdır. Etkileşim tasarımının amacı, kullanıcının hedeflerine mümkün olan en iyi şekilde ulaşmasını sağlayan ürünler yaratmaktır. Ürünlerden kastımız, uygulamalar ve websiteleridir.
Bu alan oldukça geniştir: Bir kullanıcı ve bir ürün arasındaki etkileşim genellikle estetik , hareket, ses, boşluk gibi pek çok unsuru içerir. Ve elbette, bu unsurların her biri, kullanıcı etkileşimlerinde kullanılan seslerin işlenmesi için ses tasarımı gibi daha özel alanların da dahil olmasını sağlayabilir.
Etkileşim tasarımı ile UX tasarımı arasında büyük bir örtüşme var. Sonuçta, UX tasarımı bir ürünün kullanım deneyimini şekillendirmekle ilgilidir ve bu deneyimin çoğu, kullanıcı ve ürün arasındaki bazı etkileşimleri içerir. Ancak UX tasarımı etkileşim tasarımından daha fazlasıdır: aynı zamanda kullanıcı araştırması (en başta kullanıcınız kim onu tespit etme, kullanıcıların kim olduklarını bulma), kullanıcı personeli oluşturma (neden ve hangi koşullarda, ürünü kullanacaklar), kullanıcı testleri ve kullanılabilirlik test vb
Etkileşim tasarımının 5 boyutu
Etkileşim tasarımının 5 boyutu, etkileşim tasarımının içeriğini anlamak için kullanışlı bir modeldir.
1B: Kelimeler
Kelimeler – özellikle etkileşimlerinde kullanılanlar, düğme etiketleri gibi – anlamlı ve anlaşılması kolay olmalıdır. Bilgiyi kullanıcılara bildirmeli, ancak kullanıcıyı boğmamak için fazla bilgi vermemelidirler.
2B: Görsel gösterimler
Bu, görüntülerin, tipografinin ve kullanıcıların etkileşimde bulunduğu simgeler gibi grafik unsurları içerir. Bunlar genellikle bilgileri kullanıcılara iletmek için kullanılan sözcükleri tamamlar.
3B: Fiziksel nesneler veya alan
Kullanıcılar ürünle hangi fiziksel nesneler aracılığıyla etkileşime bulunuyorlar? Bir fare ya da touchpad ile bir dizüstü bilgisayar mı? Ya da kullanıcının parmaklarıyla bir akıllı telefon mu? Ve kullanıcı ne tür bir fiziksel alan içinde bunu yapıyor? Örneğin, veya web sitesinde gezinirken ofiste bir masada mı, bir akıllı telefon üzerinde uygulamayı kullanırken kalabalık bir trende mi? Bunların hepsi, kullanıcı ve ürün arasındaki etkileşimi etkiler.
4B: Zaman
Bu boyut biraz soyut olsa da, çoğunlukla zamanla değişen (animasyon, videolar, sesler) medyaya atıfta bulunur. Hareket ve sesler, kullanıcıların etkileşimlerine görsel ve işitsel geri bildirim vermede çok önemli bir rol oynar. Ayrıca, bir kullanıcının ürünle etkileşimde geçirdiği zaman miktarı da söz konusudur: Kullanıcılar ilerlemelerini izleyebilir veya bir süre sonra etkileşimlerini devam ettirebilir mi? vb
5B: Davranış
Buna bir ürünün mekanizması dahildir: Kullanıcılar web sitesinde nasıl işlem yapıyor? Kullanıcılar ürünü nasıl kullanıyor? Diğer bir deyişle, bu, önceki boyutların bir ürünün etkileşimlerini nasıl tanımladığı ile ilgilidir. Ayrıca, kullanıcıların ve ürünün tepkilerini (örneğin duygusal tepkileri veya geri bildirimleri) içerir.
Etkileşim tasarımcıları Sorduğu Önemli sorular
Etkileşim tasarımcıları, anlamlı etkileşimler oluşturmak için yukarıdaki 5 boyut ile nasıl çalışır? Bunu anlamak için, Usability.gov tarafından sağlandığı gibi, kullanıcılara tasarım yaparken etkileşim tasarımcılarının sorduğu bazı önemli sorulara bakabiliriz:
- Bir kullanıcı, arayüzle doğrudan etkileşimde bulunmak için fare, parmak veya kalemle neler yapabilir? Bu, ürünle olası kullanıcı etkileşimlerini tanımlamamıza yardımcı olur.
- Görünüm (renk, şekil, boyut, vb.) , kullanıcıya nasıl çalışabileceğine dair nasıl bir ipucu verir? Bu, kullanıcılara hangi davranışların mümkün olduğuna dair ipuçları vermemize yardımcı olur.
- Hata iletileri, kullanıcının sorunu düzeltmesi için bir yol sağlıyor veya hatanın neden oluştuğunu açıklıyor mu? Bu, hataları öngörmemizi ve azaltmamızı sağlar.
- Bir kullanıcı bir eylem gerçekleştirildiğinde hangi geri bildirimleri alıyor? Bu, sistemin kullanıcı eylemlerinden sonra makul bir zamanda geri bildirim sağladığından emin olmamızı sağlar.
- Arabirim öğeleri ile etkileşime geçmek için makul bir ölçüde mi? Bu gibi sorular, ürünlerde kullanılan her bir öğe hakkında stratejik düşünmemize yardımcı olur.
- Tanıdık mı veya standart formatlar kullanılıyor mu? Bir ürünün öğrenilebilirliğini basitleştirmek ve geliştirmek için standart elemanlar ve formatlar kullanılır.
Etkileşim tasarımcıları ne yapar?
Örneğin, şirket yeterince büyük ve büyük kaynaklara sahipse, UX tasarımcıları ve etkileşim tasarımcıları için ayrı işler olabilir. Büyük bir tasarım ekibinde, örneğin bir UX araştırmacısı, bir bilgi mimarı, bir etkileşim tasarımcısı ve bir görsel tasarımcı olabilir. Ancak daha küçük şirketler ve ekipler için, UX tasarım işinin çoğu “Etkileşim Tasarımcısı” unvanına sahip olabilecek veya olmayabilecek 1-2 kişi tarafından yapılabilir. Her durumda, etkileşim tasarımcılarının günlük çalışmalarında kullandıkları bazı görevler şunlardır:
Tasarım stratejisi
Bu, bir kullanıcının hedef (ler) inin ne olduğu ve bu hedeflere ulaşmak için hangi etkileşimlerin gerekli olduğu ile ilgilidir. Şirkete bağlı olarak, etkileşim tasarımcıları, kullanıcıların hedeflerini etkileşime dönüştüren bir strateji oluşturmadan önce ne olduğunu öğrenmek için kullanıcı araştırması yapmak zorunda kalabilir.
Wireframe ve prototipler
Bu yine şirketin iş tanımına bağlıdır, ancak çoğu etkileşim tasarımcısı, ürün içindeki etkileşimleri ortaya koyan wireframe (çerçeve) oluşturmakla görevlendirilmiştir. Bazen, etkileşim tasarımcıları aynı zamanda gerçek uygulama veya web sitesi gibi görünen etkileşimli prototipler ve / veya yüksek kaliteli prototipler oluşturabilirler.
Etkileşim tasarımına daha derin dalma
daha fazla bilgi
Interaction Design’dan çevrilmiştir.