Anahtar performans göstergesi (KPI), çevrimiçi perakende satış başarısı yolundaki kilometre taşları gibidir. Bunları izlemek, e-ticaret girişimcilerine satış, pazarlama ve müşteri hizmetleri hedeflerine doğru ilerlemeyi belirlemede yardımcı olacaktır.

Performans göstergesi nedir?

Bir performans göstergesi ölçülebilir ölçüm veya bir hedefe göre performansı ölçmek için kullanılan veri noktasıdır. Örnek olarak, bazı çevrimiçi perakendecilerin, bir sonraki yıldaki site trafiğini% 50 artırmak için bir hedefi olabilir.

Bu hedefe bağlı olarak, bir performans göstergesi, sitenin günlük aldığı benzersiz ziyaretçilerin sayısı veya hangi trafik kaynaklarının ziyaretçi gönderdiği (ücretli reklam, arama motoru optimizasyonu, marka veya görüntülü reklamcılık, bir YouTube videosu vb.) Olabilir.

KPI – Anahtar performans göstergesi nedir?

Çoğu hedef için birçok performans göstergesi olabilir – genellikle çok fazla – çoğu zaman insanlar bunu önemli performans göstergeleri olarak bilinen iki veya üç etkili veri noktasına kadar daraltır. KPI’lar, bir işletmenin hedefine doğru ilerleyip ilerlemediğini en doğru ve öz bir şekilde gösteren ölçümlerdir.

Anahtar performans göstergeleri neden önemlidir?

KPI’lar, strateji ve hedef belirleme gibi önemlidir. KPI’lar olmadan, zamanla ilerlemeyi ölçmek zordur. Onlar olmadan, içgüdü, kişisel tercih  ya da diğer asılsız hipotezlere dayanarak kararlar vermeye başlarsınız. KPI’lar işletmeniz ve müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi verir, böylece bilinçli ve stratejik kararlar verebilirsiniz.

Ancak KPI’lar kendi başlarına önemli değildir. Gerçek değer, verileri analiz etmekle  yapılan eyleme dönüştürülebilir analizlerde yatmaktadır. Daha fazla çevrimiçi satış sağlamak için stratejileri daha doğru bir şekilde planlayabilir ve işinizde nerede sorun yaşayabileceğinizi anlayabilirsiniz.

Ayrıca, KPI’larla ilgili veriler daha büyük takımlara dağıtılabilir. Bu, çalışanlarınızı eğitmek ve kritik problem çözme için bir araya gelmek için kullanılabilir.

Bir SLA ve KPI arasındaki fark nedir?

SLA hizmet düzeyi anlaşması kısaltmasıdır KPI ise anahtar performans Göstergesi . E-ticarette bir hizmet seviyesi anlaşması, bir çevrimiçi perakendeci ile bir satıcı arasındaki iş ilişkisinin kapsamını belirler. Örneğin, üreticiniz veya dijital pazarlama ajansınızla bir SLA’nız olabilir. KPI, bazı iş operasyonlarıyla ilgili bir metrik veya veri noktasıdır. Bunlar genellikle ölçülebilirdir, ancak KPI’ler niteliksel de olabilir.

Temel performans göstergelerinin türleri

Çok sayıda temel performans göstergesi vardır. Niteliksel, niceliksel, geleceği öngören ya da geçmişi ortaya çıkarma olabilirler. KPI’ler ayrıca çeşitli iş operasyonlarına da dokunur. E-ticaret söz konusu olduğunda, KPI’lar genellikle aşağıdaki beş kategoriden birine girer:

  1. Satış
  2. Pazarlama
  3. Müşteri Hizmetleri
  4. Üretim
  5. Proje Yönetimi

E-ticaret için 60+ önemli performans göstergesi örneği

Not: Aşağıda listelenen performans göstergeleri hiçbir şekilde eksiksiz değildir. E-ticaret işletmeniz için dikkate alınacak neredeyse sonsuz sayıda KPI var.

Satış için temel performans göstergeleri nelerdir?

Satış anahtar performans göstergeleri, işletmenizin dönüşümler ve gelir açısından ne durumda olduğunu gösteren ölçümlerdir. İş kararlarını bilgilendirmek için belirli bir kanal, zaman aralığı, ekip, çalışan, vb. ile ilgili satış KPI’larına bakabilirsiniz.

Satışlar için temel performans göstergelerinin örnekleri arasında şunlar bulunur:

  • Satış: E-ticaret perakendecileri, toplam satışları saat, gün, hafta, ay, çeyrek veya yıla kadar izleyebilir.
  • Ortalama sipariş boyutu : Bazen ortalama alışveriş sepeti olarak adlandırılan ortalama sipariş boyutu, bir müşterinin genellikle tek bir siparişte ne kadar harcama yaptığını gösterir.
  • Brüt kar : Toplam satışlardan satılan malların toplam maliyetini çıkararak bu KPI’yı hesaplarız.
  • Ortalama marj: Ortalama marj veya ortalama kâr marjı, belirli bir zaman diliminde kâr marjınızı gösteren bir orandır.
  • İşlem sayısı: Bu toplam işlem sayısıdır. Daha derin analizler için, ortalama sipariş boyutu veya toplam site ziyaretçisi sayısıyla birlikte bu KPI’yı kullanın.
  • Dönüşüm oranı: Dönüşüm oranı, veya dönüşüm yüzdesi, e-ticaret sitenizdeki kullanıcıların dönüşüm gerçekleştirmesi oranıdır. (Dönüşüm satınalma üye olma vb olabilir.) Bu, toplam ziyaretçi sayısının (bir siteye, sayfaya, kategoriye veya sayfa seçimine) toplam dönüşüm sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
  • Alışveriş sepeti terk etme oranı : Alışveriş sepeti terk etme oranı, kaç kullanıcının alışveriş sepetine ürün eklediğini ancak siparişi tamamlamadığını belirtir. Bu sayı ne kadar düşükse o kadar iyi. Sepetiniz terk etme oranınız yüksekse, ödeme işleminde sıkıntı olabilir.
  • Yeni müşteri siparişleri ve geri dönen müşteri siparişleri: Bu metrik, yeni ve tekrarlanan müşteriler arasında bir karşılaştırma gösterir. Birçok işletme sahibi, yalnızca müşteri edinimi üzerine odaklanır, ancak müşteriyi tutmak, sadakati, ağızdan pazarlama kelimesini ve daha yüksek sipariş değerleri gibi faydaları beraberinde getirir..
  • Satılan malların maliyeti (COGS): COGS, bir ürünü satmak için ne kadar harcama yaptığınızı belirtir. Buna imalat, çalışan ücretleri ve genel masraflar dahildir.
  • Bir perakendecinin pazar payına göre mevcut toplam piyasa: Bu KPI’yı izlemek, sektörünüzdeki diğer şirketlerle karşılaştırıldığında işinizin ne kadar büyüdüğünü size gösterecektir.
  • Ürün yakınlığı: Bu KPI, hangi ürünlerin birlikte satın alındığını size söyler. Bu, çapraz tanıtım stratejilerini bilgilendirebilir ve bilgilendirmelidir.
  • Ürün ilişkisi: Bu hangi ürünlerin ardışık olarak görüntülendiğidir. Yine, etkili çapraz satış taktiklerini formüle etmek için bu KPI’yı kullanın.
  • Envanter seviyeleri : Bu KPI size ne kadar stok bulunduğunu, ürünün ne kadar uzun süre oturduğunu, ürünün ne kadar hızlı satıldığını vb söyler.
  • Rekabetçi fiyatlandırma: Başarınızı ve büyümenizi kendinize ve rakiplerinize karşı ölçmek önemlidir. Rakiplerinizin fiyatlandırma stratejilerini izleyin ve bunları kendi başınıza karşılaştırın.
  • Müşteri yaşam boyu değeri (CLV): CLV, bir müşterinizin markanızla ilişkilisi seyrinde, sizin işiniz için ne kadar iş anlamındaki değerini ölçmekte kullanılır. İlişkileri güçlendirmek ve müşteri sadakatine odaklanarak zaman içinde bu sayıyı artırmak istersiniz.
  • Ziyaretçi başına gelir (RPV): RPV, bir kişinin sitenize yapılan tek bir ziyaret sırasında ne kadar harcama yaptığını gösterir. Bu KPI düşükse, daha fazla çevrimiçi satışı nasıl elde edebileceğinizi bulmak  için web sitesi analizlerini görüntüleyebilirsiniz.
  • Kaptırma oranı: Çevrimiçi bir perakendeci için, kaptırma oranı, müşterilerin markanızdan ne kadar hızlı ayrıldığını veya markanızla bir aboneliği yenilemenin / iptal etmenin ne zaman olduğunu söyler.
  • Müşteri edinme maliyeti (CAC): CAC, şirketinizin yeni bir müşteri edinme konusunda ne kadar harcadığını söyler. Bu, pazarlama harcamalarınıza ve bireysel müşteri başına nasıl ayrıldığına bakarak ölçülür.

Pazarlama için temel performans göstergeleri /KPI nelerdir?

Pazarlamanın anahtar performans göstergeleri, pazarlama ve reklamcılık hedeflerinizle ilgili olarak ne durumda olduğunuzu gösterir. Bunlar ayrıca satış KPI’larınızı da etkiler. Pazarlamacılar, hangi ürünlerin satıldığını, bunları kimin aldığını, nasıl satın aldıklarını ve neden satın aldıklarını anlamak için KPI’ları kullanır. Bu, gelecekte daha stratejik bir şekilde pazarlanmanıza ve ürün geliştirmeye yardımcı olabilir.

Pazarlama için temel performans göstergelerinin örnekleri şunlardır:

  • Site trafiği : Site trafiği, e-ticaret sitenize yapılan toplam ziyaret sayısını ifade eder. Daha fazla site trafiği, daha fazla kullanıcının mağazanıza geldiği anlamına gelir.
  • Yeni ziyaretçiler ve geri gelen ziyaretçiler: Yeni site ziyaretçileri sitenize ilk kez gelen ziyaretçilerdir. Diğer taraftan geri dönen ziyaretçiler sitenizi daha önce ziyaret etmiştir. Tek başına bu metriğe bakıldığında çok fazla şey ortaya çıkmasa da, e-ticaret perakendecilerinin dijital pazarlama kampanyalarının başarısını ölçmesine yardımcı olabilir. Ör: Yeniden hedeflenmiş bir reklam yayınlıyorsanız, geri dönen ziyaretçiler daha yüksek olmalıdır.
  • Sitede geçirilen süre: Bu KPI, ziyaretçilerin web sitenizde ne kadar zaman geçirdiğini size söyler. Harcanan daha fazla zaman, markanızla daha derin bir etkileşim kurdukları anlamına gelir. Genellikle, blog içeriğine ve açılış sayfalarına harcanan daha fazla zaman ve ödeme işleminde geçirilen daha az zaman görmek istersiniz.
  • Çıkma Oranı: Hemen çıkma oranı, yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra kaç kullanıcının sitenizden çıktığını belirtir. Bu sayı yüksekse, ziyaretçilerin neden sitenizi keşfetmek yerine terk ettiğini araştırmak istersiniz. Bounca Rate nedir diye soranlar için Ünlü Bounce Rate tabiri budur. Bazı pazarlamacıların, rakamın yüksekliğine aldanarak yüksek bounca rate ile övündüğünü görmüşümdür.
  • Ziyaret başına sayfa görüntüleme sayısı: Ziyaret başına sayfa görüntüleme sayısı, bir kullanıcının her ziyarette sitenizde görüntüleyeceği ortalama sayfa sayısını ifade eder. Yine, daha fazla sayfa genellikle daha fazla etkileşim anlamına gelir. Ancak, kullanıcıların aradıkları ürünleri bulmak için çok fazla tıklama alması durumunda, site tasarımınızı tekrar gözden geçirin derim.
  • Ortalama oturum süresi: Bir ziyaret sırasında bir kişinin sitenizde geçirdiği ortalama süreye ortalama oturum süresi denir.
  • Trafik kaynağı : Trafik kaynağı KPI, ziyaretçilerin nereden geldiğini veya sitenizi nasıl bulduklarını söyler. Bu, organik arama, ücretli reklamlar veya sosyal medya gibi en fazla trafiği hangi kanallarla yönlendirdiğiyle ilgili bilgi sağlayacaktır.
  • Mobil site trafiği: Mağazanıza erişmek için mobil cihazlar kullanan toplam kullanıcı sayısını izleyin ve sitenizin mobil cihazlar için optimize edildiğinden emin olun.
  • Gün bölümü izleme: Site ziyaretçilerinin ne zaman geldiğine bakmak, hangisinin en yoğun trafik süreleri olduğunu söyleyebilir.
  • Haber bülteni aboneleri: Bülten abonelerinin sayısı, kaç kullanıcının sizi seçtiğini ifade eder. Daha fazla aboneniz varsa, daha fazla tüketiciye ulaşabilirsiniz. Ancak, gerçekten sizin için önemli hedef kitlenize ulaştığınızdan emin olmak için bülten abonelerinizin demografisi gibi ilgili verilere de bakmalısınız.
  • Mesajlaşma aboneleri:  Dijital pazarlamada epostadan daha yeni bir kpi. E-ticaret markaları, SMS tabanlı pazarlama yoluyla tüketicilere ulaşabilir. Mesajlaşma aboneleri, iletişim listenizdeki müşteri sayısını ifade eder.
  • Abone büyüme oranı: Bu, abone listenizin ne kadar hızlı büyüdüğünü gösterir. Bu KPI’yı toplam abone sayısı ile eşleştirmek size bu kanal hakkında iyi bir fikir verecektir.
  • E-posta açma oranı: Bu KPI, e-postanızı açan abonelerin yüzdesini size söyler. Düşük bir e-posta açık oranınız varsa, yeni konu satırlarını test edebilir veya etkin olmayan veya alakasız aboneler için listenizi temizlemeyi deneyebilirsiniz.
  • Email tıklama oranı (TO): Açma oranı, e-postayı açan abonelerin yüzdesini bildirirken, tıklama oranı, açıldıktan sonra bir bağlantıya gerçekten tıklayanların yüzdesini size söyler. Bu, eposta açma oranından daha önemlidir. Çünkü tıklama olmadan sitenize trafik çekmezsiniz.
  • Abonelikten ayrılma: E-posta listeniz için hem toplam numaraya hem de abonelikten çıkma oranlarına bakabilirsiniz.
  • Başlatılan Sohbet oturumları : E-ticaret mağazanızda canlı sohbet işlevselliğiniz varsa, başlatılan sohbet oturumlarının sayısı, bu araçla kaç ziyaretçinin etkileşimde bulunduğunu söyler.
  • Sosyal takipçiler ve hayranlar: İster Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest veya Snapchat (ister birkaçının bir kombinasyonu) olsun, sahip olduğunuz takipçi veya hayranların sayısı müşteri sadakati ve marka bilinirliğini ölçmek için kullanışlı bir KPI’dır. Bu sosyal medya ağlarının birçoğu, e-ticaret işletmelerinin sosyal takipçileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanabileceği araçlara da sahiptir.
  • Sosyal medya katılımı: Sosyal medya katılımı, takipçilerinizin ve hayranlarınızın markanızla sosyal medyada nasıl etkileşimde bulunduğunu size söyler.
  • Tıklanma: Bir bağlantının aldığı toplam tıklama sayısı. Bu KPI’yı neredeyse her yerde ölçebilirsiniz: web sitenizde, sosyal medyada, e-posta, görüntülü reklamlar, PPC, vb.
  • Ortalama TO: Ortalama tıklama oranı, bir sayfadaki bağlantıyı tıklayan bir sayfadaki kullanıcı yüzdesini belirtir.
  • Ortalama pozisyon: Ortalama Pozisyon KPI, sitenizin arama motoru optimizasyonu (SEO) ve ücretli arama performansı hakkında size bilgi verir. Bu, arama motoru sonuç sayfalarında nerede olduğunuzu gösterir. Çoğu çevrimiçi satıcı, kendi belirlediği anahtar kelimeler için bir numara olmak hedefler.
  • Tıklama başına ödeme (PPC) trafik hacmi: PPC kampanyaları yayınlıyorsanız, bu, sitenize ne kadar trafik kazandığınızı gösterir.
  • Blog trafiği: Bu KPI’yi, analiz aracınızda filtrelenmiş bir görünüm oluşturarak bulabilirsiniz. Ayrıca, blog trafiğini genel site trafiğiyle karşılaştırmak da yararlıdır.
  • Ürün yorumlarının sayısı ve kalitesi : Ürün incelemeleri bir dizi nedenden dolayı mükemmeldir: Sosyal kanıt sağlarlar, SEO ya yardımcı olabilirler ve işiniz için size değerli geri bildirimler verirler. Ürün incelemelerinin miktarı ve içeriği, e-ticaret işletmenizi izlemek için önemli KPI’lardır.
  • Banner veya görüntülü reklam TO’ları: Banner ve görüntülü reklamlarınız için TO’lar, reklamı tıklayan görüntüleyenlerin yüzdesini size söyleyecektir. Bu KPI, metinlerinizi, görüntülerinizi ve teklif performansınıza yöneliç içgörülere yardımcı olacak.
  • Ortaklık performans oranları: Affiliate diye geçen iş ortaklığı pazarlaması faaliyeti yaptıysanız, bu KPI hangi kanalların en başarılı olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.

Müşteri hizmetleri için anahtar performans göstergeleri nelerdir?

Customer service KPIs tell you how effective your customer service is and if you’re meeting expectations.You might be wondering: what should the KPIs be in our call center, for our email support team, for our social media support team, etc. Measuring and tracking these KPIs will help you ensure you’re providing a positive customer experience.

Müşteri hizmetleri KPI’ları, müşteri hizmetinizin ne kadar etkili olduğunu ve ne kadar beklentileri karşıladığınızı söyler. E-posta destek ekibimiz, sosyal medya destek ekibimiz vb. Için arama merkezimizde KPI’lar ne olmalıdır? ne olmalı diye sorabilirsiniz. Bu KPI’ları izlemek, iyi bir müşteri deneyimi sağladığınızdan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Müşteri hizmetleri için temel performans göstergeleri şunlardır:

    • Müşteri memnuniyeti (CSAT) puanı: CSAT KPI (MTAT APG), genel olarak çok yaygın bir anket sorusuna verilen müşteri yanıtları ile ölçülür: “Deneyimlerinizden ne kadar memnun kaldınız?” Bu genellikle numaralandırılmış bir ölçekle yanıtlanır.
    • Çevre destek puanı (NPS): NPS KPI’nız, müşterilerinizin markanızı kendi çevresindeki birisine tavsiye etme ihtimalini size söyleyerek müşteri ilişkilerinizi ve bağlılığınızı anlamanızı sağlar.
    • İsabet oranı: Tek bir ürünün toplam satış sayısını, söz konusu ürünle ilgili müşteri hizmetleri ekibinizle iletişim kuran müşteri sayısına bölün. Böylece isabet oranınızı hesaplayın
    • Müşteri hizmetleri e-posta sayısı: Bu, müşteri destek ekibinizin aldığı e-postaların sayısıdır.
    • Müşteri servisi telefon çağrısı sayısı: E-postadan ziyade, müşteri destek ekibinize telefonla ne sıklıkla ulaşıldığıdır.
    • Müşteri servisi sohbet sayısı: E-ticaret sitenizde canlı sohbetiniz varsa, bir müşteri hizmetleri sohbet sayımınız olabilir..
    • Ilk Yanıt süresi: İlk yanıt süresi, müşterinin sorgularına ilk yanıtı alması için geçen sürenin ortalama miktarıdır. Amaç bu sürenin düşük olmasıdır!
    • Ortalama çözüm süresi: Bu, müşterinin sorunla ilgili olarak ulaştığı noktadan başlayarak müşteri destek sorununun çözülmesi için gereken süredir.
    • Average resolution time: This is the amount of time it takes for a customer support issue to be resolved, starting from the point at which the customer reached out about the problem.
    • Aktif sorunlar: Toplam aktif sorun sayısı, şu anda kaç tane sorgunun devam ettiğini gösterir.
    • Birikmeler: Çözülmeden sistemde birikmiş sorunları veya konuları gösterir.Bu bir dizi faktörden kaynaklanabilir.
    • Endişe sınıflandırması: Toplam müşteri destek etkileşimi sayısının ötesinde, proaktif olup olmadığınızı ve müşteri destek sorgularını azaltabilir misiniz  görmek için, artış eğrisindeki niceliksel verilere bakın. Artış eğrilerini tespitte ve sorunların çözümünde kaydettiğiniz ilerlemeyi belirlemenize yardımcı olacak müşteri endişelerini sınıflandıracaksınız.
    • Hizmet atama oranı: Hizmet atama oranı KPI, bir müşterinin müşteri hizmetleri temsilcisinden bir süpervizörü veya başka bir kıdemli çalışana yönlendirmesini istemiş olduğunu belirtir. Bu numarayı düşük tutmak istersiniz.

Üretim için anahtar performans göstergeleri nelerdir?

İmalat için temel performans göstergeleri, tedarik zinciriniz ve üretim süreçleriniz ile ilgilidir. Verimlilik ve masrafları anlamanıza yardımcı olmanın yanı sıra, verimlilik ve harcamaların nerede olduğunu size söyleyebilirler.

E-ticarette üretim için temel performans göstergeleri şunlardır:

  • Döngü süresi: Döngü zamanı üretimi KPI, başlangıçtan bitişe kadar tek bir ürünü üretmenin ne kadar sürdüğünü gösterir. Bu KPI’yı izlemek, üretim verimliliğine dair size bir fikir verecektir.
  • Genel ekipman etkinliği (OEE): OEE KPI, e-ticaret işletmelerinin, üretim ekipmanının ne kadar iyi performans gösterdiğini anlamalarını sağlar.
  • Genel emek verimliliği (OLE): Ekipmanınız hakkında bilgi almak istediğiniz gibi, OLE KPI size, cihazları kullanan personelin ne kadar verimli olduğunu söyleyecektir.
  • Randıman: Randıman, basit bir üretim KPI’sıdır. Üretmiş olduğunuz ürün sayısıdır. Üretimde de randıman değişkeni KPI’sını analiz etmeyi düşünün, çünkü bu sizin ortalamadan ne kadar saptığınızı anlatacaktır.
  • İlk seferde randıman (FTY) ve ilk seferde yapış (FTT): İlk geçiş getirisi olarak da bilinen FTY, kalite tabanlı bir KPI’dır. Üretim süreçlerinizde ne kadar israf olduğunu söyler. FTY’yi hesaplamak için, başarıyla üretilen birimlerin sayısını, işlemi başlatan toplam birim sayısına bölün.
  • Uyumsuz olayların sayısı: İmalatta, işletmelerin uyması gereken çeşitli kurallar, lisanslar ve politikalar vardır. Bunlar tipik olarak güvenlik, çalışma koşulları ve kalite ile ilgilidir. Yetkilendirilmiş yönergeler içinde çalıştığınızdan emin olmak için bu sayıyı azaltmak istersiniz.

Proje yönetimi için anahtar performans göstergeleri nelerdir?

Proje yönetimi için temel performans göstergeleri, ekiplerinizin ne kadar iyi performans gösterdiğini ve belirli görevleri tamamladığını anlamanızı sağlar. E-ticaret işletmenizdeki her proje veya girişimin farklı hedefleri vardır ve farklı süreçler ve iş akışlarıyla yönetilmelidir. Proje yönetimi KPI’ları, her takımın kendi hedeflerine ulaşmak için ne kadar iyi çalıştığını ve bu hedeflere ulaşmalarına yardımcı olmak için süreçlerinin ne kadar iyi çalıştığını söyler.

Proje yönetimi için temel performans göstergeleri şunlardır:

  • Çalışılan saatler: Çalışılan toplam saatler, bir takımın bir projeye ne kadar zaman ayırdığını size söyler. Proje yöneticileri, gelecekteki projelerin daha iyi tahmin edilmesi ve kaynakların hazırlanması için tahmin edilen ve karşılaştırılan gerçek saatlerdeki varyansı da değerlendirmelidir.
  • Bütçe : Bütçe, belirli bir proje için ne kadar para ayırdığınızı gösterir. Proje yöneticileri ve e-ticaret işletmeleri, bütçenin gerçekçi olduğundan emin olmak isterler. Bütçe üzerinde her seferinde taşma gerçekleştiriyorsanız, proje planlamanızda bazı ayarlamalar yapılmalıdır. Ülkemizde genelde bütçe, üretici firmalar ile görüşmeden tahmin üzerine konulduğundan genelde sürekli bir bütçeye sığamama söz konusudur.
  • Yatırım getirisi (YG): Ünlü ROI kısaltması.  Proje yönetimi için ROI KPI, çabalarınızın ne kadarının iş kazandığını gösterir. Bu sayı ne kadar yüksek, o kadar iyi. ROI, bir proje ile ilgili tüm harcamalarınız ve kazançlarınızı hesaba katar.
  • Maliyet farkı: Gerçek ve tahmin edilen zamanlama ve saatleri karşılaştırmak yararlı olduğu gibi, toplam maliyeti öngörülen maliyete karşı da incelemelisiniz. Bu, nerede sendelediğinizi ve nerede daha fazla yatırım yapmak isteyebileceğiniz yerleri anlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Maliyet performans endeksi (MPE) : Proje yönetimi için CPI, kaynak yatırımınızın ne kadar değerli olduğunu size söyler. CPI, kazanılan değeri fiili maliyetlere bölerek hesaplanır.

KPI nasıl oluştururum?

KPI’larınızı seçmek, hedeflerinizi açıkça belirtmekle başlar ve hangi iş alanlarının bu hedefleri etkilediğini anlamakla başlar. Tabii ki, e-ticaret için KPI’lar, satışları artırma, pazarlamayı kolaylaştırma veya müşteri hizmetlerini iyileştirme ile ilgili olup olmadıklarına göre, her bir hedefiniz için farklılık gösterebilir ve göstermelidir.Anahtar performans göstergesi şablonları

İşte, hedefler ve ilgili KPI’ların örnekleriyle birlikte birkaç önemli performans göstergesi şablonu.

Hedef 1: Gelecek çeyrekte satışları % 10 artırın.

KPI örnekleri:

  • Günlük satışlar.
  • Dönüşüm oranı.
  • Site trafiği.

Hedef 2: Gelecek yıl dönüşüm oranını % 2 artırın.

KPI örnekleri:

  • Dönüşüm oranı.
  • Alışveriş sepeti terk etme oranı.
  • Rekabetçi fiyatlandırma.

 Hedef 3: Gelecek yıl site trafiğini% 20 büyütün.

KPI örnekleri:

  • Site trafiği.
  • Trafik kaynakları
  • Promosyon tıklama oranları.
  • Sosyal paylaşımlar.
  • Hemen çıkma oranları.

Hedef 4: Gelecek 6 ay içinde müşteri hizmetleri çağrılarını yarı yarıya azaltın.

KPI örnekleri:

  • Servis çağrısı sınıflandırması.
  • Aramadan önce ziyaret edilen Sayfalar.

Birçok performans göstergesi vardır ve bu göstergelerin değeri doğrudan ölçülen hedefe bağlıdır. Bir müşteri servis çağrısını başlatmadan önce bir kullanıcının hangi sayfayı ziyaret ettiğini izlemek,  Hedef 4 için bir KPI olarak anlamlıdır, çünkü düzeltildiğinde, müşteri hizmetleri çağrılarını azaltacak olan karışıklık alanlarının belirlenmesine yardımcı olabilir. Ancak aynı performans göstergesi Hedef 3 için işe yaramazdı.

Hedefleri ve seçilen KPI’ları belirledikten sonra, bu göstergelerin izlenmesi günlük bir alıştırma haline gelmelidir. En önemlisi: Performans, iş kararlarını bildirmeli ve eylemleri yönlendirmek için KPI’ları kullanmalısınız.

Shopify’dan.

 


 

Sizce önemli başka hangi anahtar göstergeleri var?