Bir video dağıtım modeli olan BVOD, geleneksel yayıncılar tarafından üretilen ve yayınlanan, çevrimiçi ve isteğe bağlı olarak sunulan video içeriğini ifade eder.

BVOD yüksek kaliteli içeriği izleyicilere ücretsiz olarak sunsa da, çoğu BVOD platformu gelir elde etmek için içeriklerinde reklamlara yer verir.

BVOD’un benimsenmesi, pandemi sırasında hem izleyiciler hem de reklamverenler arasında hızla arttı. Diğer talep üzerine video biçimlerine ve geleneksel TV’ye göre çeşitli avantajlar sunması, Kanada, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerde büyümesine yol açtı.

Önemli BVOD sağlayıcıları
Çeşitli yerleşik yayıncılar BVOD teklifleriyle ortaya çıkmıştır ve BVOD platformunun en yaygın kullanılan örneklerinden biri BBC iPlayer’dır. Türkiye’den bir örnek TRT kurumunun TRT İzle uygulamasıdır. Diğer BVOD sağlayıcıları arasında NBCUniversal’den Peacock, Hulu, Pluto TV ve Sling TV bulunmaktadır.

İzleyiciler, doğrusal TV’de önceden belirlenmiş programlarla kısıtlanmak yerine istedikleri içeriğe uygun bir zamanda erişebilirler.

BVOD reklamcılığı nedir?

Basit bir ifadeyle, BVOD reklamcılığı, geleneksel yayıncıların isteğe bağlı içeriklerine ticari reklamların yerleştirilmesi anlamına gelir ve diğer CTV ve doğrusal TV reklamcılığı biçimlerine göre aşağıdaki avantajları sunar:

1 – Hedefleme
BVOD’un en önemli avantajlarından biri, reklamverenlere hedefleme seçenekleri sunarak hedef kitlelerini içerik türü, konum, dil, cinsiyet, demografi vb. gibi farklı parametrelere göre seçmelerine olanak sağlamasıdır.

En iyi yanı, reklamverenlerin üçüncü tarafların verilerine güvenmek zorunda kalmaması ve bunun yerine BVOD platformunun sahibi olan yayıncılardan / yayıncılardan birinci taraf verilerine erişebilmesidir. Bu da reklamlarının doğru kitleye ulaşmasını sağlayarak kampanyalarının yatırım getirisini (ROI) en üst düzeye çıkarıyor.

Markaların daha geniş bir kitle için genel reklamlar oluşturmakla sınırlı olduğu geleneksel TV reklamcılığının aksine, reklamverenler aynı platformda belirli kitle segmentlerinde yankı uyandırmak için birden fazla kampanya uygulayabilir.

2 – Artan erişim
BVOD, reklamverenlerin akıllı telefon kullanıcıları gibi niş kitle segmentlerine ulaşmasına yardımcı oluyor. Bu segmentlere geleneksel TV reklamcılığı ile erişilemezdi; bu da özellikle teknoloji meraklısı genç nesillere ulaşmak isteyen markalar için faydalıdır.

3 – Garantili marka güvenliği
Hem AVOD ( reklamlı talep üzerine video) hem de BVOD reklam destekli içerik sunsa da, BVOD reklamverenlere reklamlarının nerede gösterileceği konusunda daha fazla kontrol sağlar.

Ayrıca, BVOD platformlarındaki içerik, tanınmış ve saygın yayıncılardan geldiği için üstün kaliteye sahiptir. Bu, reklamverenlerin kendilerini uygunsuz veya saldırgan içeriklerle ilişkilendirme konusunda endişelenmelerine gerek olmadığı anlamına gelir ve marka imajını ve itibarını korumalarına yardımcı olur.

4 – Gelişmiş reklam performansı
Think Premium Digital tarafından yapılan son araştırma, BVOD reklamlarının diğer dijital kanallardaki video reklamlarından daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Örneğin, YouTube reklamlarına kıyasla 1,3 kat, Facebook’taki video reklamlara kıyasla ise 4,7 kat daha iyi hatırlanırlık sunuyor.

Rakamlar, BVOD platformlarında gösterilen reklamların YouTube, Facebook ve diğer çevrimiçi kanallardakilere kıyasla daha çok beğenildiğini gösteriyor.

Aslında, BVOD reklamları kısa biçimli YouTube içeriğine kıyasla beğenilirlikte %15’lik bir artış sağlayarak BVOD reklamcılığını diğer dijital reklamcılık türlerinden üstün kılıyor.

5 – Reklam sahtekarlığı yok
BVOD reklamcılığı sayesinde markalar artık sahte gösterimler ve botlardan gelen tıklamalar konusunda endişelenmek zorunda kalmıyor. Bu, Google Ads ve YouTube reklamları gibi reklam sahtekarlığı ile boğuşan diğer dijital reklamcılık tekniklerine göre önemli bir avantajdır.

6 – Geliştirilmiş esneklik
Geleneksel TV’nin aksine, BVOD platformları reklamverenlerin kampanyalarının performansını izlemelerine ve izleyici davranışı ve etkileşimi hakkında geniş bir veri ve analiz yelpazesine erişmelerine olanak tanır.

Bu, reklamverenlerin kampanyalarını değiştirmek ve reklam harcamalarından elde ettikleri getiriyi (ROAS) en üst düzeye çıkarmak için kullanabilecekleri tıklama oranları (CTR) ve görüntüleme oranları (VTR) gibi temel performans göstergelerini (KPI’lar) ölçmelerine yardımcı olur.