Uykunun aslında ne kadar önemli olduğuna dair bir makale. Orjinaline buradan ulaşabilirsiniz. Türkçesi aşağıda sunulmuştur.
İnsan beyninin gece uykuda yatmadığını, bunun yerine düzenli, ayrı uyku aşamalarında döngüde olduğunu keşfettiğimizden bu yana 50 yıl geçti. Ancak şimdi sadece uykunun işlevini veya işlevlerini anlamaya yaklaşıyoruz. Bu gelişen anlayış, özellikle uykunun öğrenme ve hafıza ile etkileşimi hakkında, öğrenciler için ve hatta eğitimciler için önemli bilgiler içermektedir.
Uykunun, zihinsel ve fiziksel yeteneklerimize faydası olduğu teorisi yeni değildir. Yaratıcılıktan bilişsele fakültelerde uyku önemli kabul edilmiştir. Örneğin, benzen için basit bir yapı kavramına yol açan August Kekulé’nin ve periyodik elementler tablosunun oluşturulmasını başlatan Dmitry Mendeleyev’in hayalleri, Freudyen öğretinin eserlerinde belirttiği gibi duygusal şifa için. Son zamanlarda, uykunun belirli türden hafızaları birleştirmek için çok önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Hafızanın klasik, ders kitabı modeli şuna benzer: bilgi ilk önce edinilir ve edinmeden sonra, bilgiyi daha uzun süreli ve istikrarlı bir bellek izine katılayan, yavaş gelişen bir süreç ortaya çıkar. “Bellek birleştirmenin” bu ikinci aşaması, bu model tarafından, saatler veya günler boyunca basit, zamana bağlı bir şekilde ortaya çıktığına inanılıyordu.
Ancak, beceri hafızası çalışmalarımız (örneğin, bir müzik aleti çalmayı ya da spor yapmayı öğrenmede kullanılan hafıza türü) daha rafine bir tablo çizmiştir. Yeni bir hafıza oluşturulduktan sonra, başlangıçta kaybolmaya karşı savunmasız ve duyarlı olduğunu, ancak bir insan uyanıkken (altı saat bölgesinde bir yerde), hafızanın daha kararlı ve daha az savunmasız hale geldiğini tespit ettik. .
Ancak bu, daha önce düşündüğümüz gibi sürecin sonu değil. Ardından ek bir konsolidasyon aşaması gerçekleşir ve bu durum şu anda-kararlı belleği geliştirir, böylece bilgi geri çağrıldığında performans, belleğin ilk oluşturulmasından sonra olduğundan daha iyidir. Yani pratik yapmayı bıraktığı halde beynin öğrenmeyi sürdürdüğünü söyleyebiliriz.
“Gecikmeli” öğrenmenin bu ek aşamasının kesinlikle uykuya ve daha spesifik olarak gecenin belirli zamanlarında belirli uyku türlerine bağlı olduğunu keşfettik. Belki de öğrenci ya da öğrenci açısından en çok endişe verici olanı, bu bilgiyi öğrendikten sonra ilk gece uyuyamazsanız, ek, bellek geliştirme aşamasını geliştirme şansını kaybetmenizdir.
“Gecikmeli” öğrenmenin bu ek aşamasının kesinlikle uykuya ve daha spesifik olarak gecenin belirli zamanlarında belirli uyku türlerine bağlı olduğunu keşfettik. Belki de öğrenci ya da öğrenci açısından en çok endişe verici olanı, bu bilgiyi öğrendikten sonra ilk gece uyuyamazsanız, ek, bellek geliştirme aşamasını geliştirme şansını kaybetmenizdir.
Hatta, uykudan mahrum kaldıktan sonraki gece boyunca bol miktarda “iyileşme” uykusu olsa bile, uykuya bağımlı öğrenme etkisini tekrar kazanamazsınız. Uyku yoksunluğu, en azından hafıza konsolidasyonu açısından, banka gibi değil. Borç biriktiremezsiniz ve daha sonraki bir tarihte ödenmemiş tutarda ödemeyi umamazsınız. Bu bir ya hep ya hiç olayıdır ve ertelemezseniz kaybedersiniz.
Bu gerçeği gerçek hayatta bizi nereye bırakıyor? Bu makaleyi yazmayı kabul ettiğimde, sınav gününden önce “sabaha kadar çalışma” şimdiki yaygın uygulamalarını ortadan kaldıracağımı düşünecek kadar saf değildim. Belki alternatif bir öneride bulunabilirim.
Eğer biz eğitimciler olarak sadece bu amaç için çabalıyorsak – eğitmek için – o zaman merak ediyorum: dönem sonunda yapılan her şeyi kapsayan geleneksel sınav, en iyi seçenek mi? Çünkü verimli bellek gelişimine karşı oldukça zıt bir davranışı tetikliyor gibi görünüyor. Bu sınav yöntemi tartışılmış ve tartışılmaya devam ederken, tam gece uykusunun yararlı etkilerini anlayan bir uyku araştırmacısı olarak, bilimsel gerçeğin desteklediği mantığın geçerli olması gerektiğini düşünmeden edemiyorum.
Bu nedenle mevcut değerlendirme yöntemlerimizi ve öğrencilerimizi benimsemeye zorladığı stratejiyi yeniden düşünmemiz gerekebilir. Ancak, bu düşünceler sonucunda herhangi bir karar alınmadan önce, hepimizin uyumasını öneririm!
Matthew Walker, Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi’nde Psikiyatri’de Öğretim Görevlisidir.“